Wat doet het Lymfesysteem?

Dat een paard een uitgebreid bloedvatenstelsel heeft, is bij iedereen wel bekend. Minder bekend is dat het lymfevatenstelsel ook overal in het paard aanwezig is. Het lymfevatenstelsel is net zo uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel. De grote lymfevaten lopen praktisch parallel aan de grote bloedvaten. Het vatensysteem is verspreid over het gehele lichaam, zowel in de diepte bij de organen, als aan de oppervlakte direct bij de huid.

Al het weefsel in een lichaam regenereert, wordt vernieuwd. Dat betekent dat het oude weefsel afgebroken wordt en afgevoerd dient te worden. Daar waar het bloedvatenstelsel o.a. zorgt voor de aanvoer van bouwstoffen, vitaminen en mineralen, zorgt het lymfevatenstelsel o.a. voor de afvoer van afvalstoffen. Op deze manier kunnen de bouwstoffen op de juiste plek terecht komen.

Overtollig vocht uit de weefsels wordt opgenomen door de lymfevaten. Door het passeren van minimaal één lymfeklier wordt het lymfevocht ontdaan van afvalstoffen en ziektekiemen. Hierna komt het gezuiverd weer in de bloedbaan terecht. Het opnemen van vocht door het Lymfesysteem en het actieve transport van het lymfevocht, wordt geactiveerd door o.a. de beweging van spieren en het hoefmechanisme. Voldoende rustige beweging gedurende een etmaal, is een voorwaarde voor een effectief Lymfesysteem.

Staat het paard echter meerdere uren stil in de stal of kleine paddock en misschien ook op ijzers, dan kan het natuurlijke systeem zijn werk onvoldoende doen. Er kan dan vroeg of laat sprake zijn van stagnatie, waardoor het lichaam minder goed herstelt van ziekte, verwondingen en/of stress.

Als we met ons paard trainen, dan ontstaat er ‘schade’. Denk zelf maar aan je eigen spierpijn na een training. Spierpijn is een vorm van schade. Daarnaast is er natuurlijk sprake van schade als het paard zich blesseert. Bij schade gaat weefsel kapot en kapotte eiwitten trekken vocht aan. De vrijkomende resten van cellen, eiwitten, afvalstoffen, ziektekiemen, medicijnresten, etc. worden door het Lymfesysteem afgevoerd. Ook bij het verminderen van stress is een actief Lymfesysteem zeer ondersteunend.

Manuele lymfedrainage (MLD) kan helpen bij het herstel en activatie van het Lymfesysteem. Hierdoor kunnen o.a. vocht- en afvalstoffenophopingen weer afgevoerd worden, waardoor de klachten afnemen.

MLD is een oppervlakkige massage die volgens een bepaald patroon in een monotoon ritme wordt uitgevoerd. Het patroon volgt de richting van de afvoerende lymfevaten. Door een specifieke techniek toe te passen wordt het lymfevocht voortbewogen.

ga naar de volgende pagina

%d bloggers liken dit: