Wat is manuele lymfedrainage (MLD)?

In 1932 werd door Dr. Emil Vodder en zijn vrouw Estrid het lymfe draineren ontdekt. Deze humane arts ging mensen intuïtief behandelen die gezwollen lymfeknopen in de hals hadden. Deze behandelingen sloegen dusdanig aan dat hij een massagemethode ging ontwikkelen. Vanuit deze methode is uiteindelijk door dierenarts Dirk Berens van Rautenfeld het lymfesysteem bij het paard in kaart gebracht. De massagemethode is verder onderzocht en uitvoerig gedocumenteerd. Aan de veterinaire universiteit in Hannover wordt de opleiding tot Equiner MLD therapeut verzorgd. In Duitsland is het dan ook een bekende therapie die veelvuldig wordt ingezet bij paarden.

Door Manuele Lymfe Drainage (MLD) wordt het Lymfesysteem van het paard extra aangezet. MLD is een zachte vorm van massage, waardoor de lymfeklieren en het lymfevatenstelsel gestimuleerd worden. Het kan de afvoercapaciteit zelfs met 75% verhogen, waardoor de afvalstoffen sneller het lichaam verlaten. Ook ziektekiemen worden onschadelijk gemaakt. Hierdoor kunnen bouwstoffen die nodig zijn voor herstel hun werk doen.

Lymfedrainage heeft een positieve invloed op het parasympatische gedeelte van het vegetatieve zenuwstelsel. Dit zorgt voor rust, ontspanning, opbouw en herstel in het paardenlichaam. Het paard wordt rustig en ontspannen. Tevens heeft het een pijnstillende werking.

Taping
Door middel van het aanbrengen van lymfetape kan het effect van lymfedrainage groter en langduriger zijn. Taping kan alleen plaatsvinden na een manuele lymfebehandeling.

Kort samengevat heeft MLD een drieledige werking:
– het verhoogt de afvoer van afvalstoffen
– het versnelt en verbetert het herstel
– het verbetert de algehele afweer, het immuunsysteem.

Benieuwd of jouw paard baat heeft bij een lymfedrainage behandeling: klik dan hier.

E-pony met al jaren dikke achterbenen
Dikke kogels
E-pony, 3 dagen na MLD behandeling en taping: pijpbeen en tussenpees zijn weer zichtbaar

 

 

Bronvermelding: www.blauwehengst.nl
%d bloggers liken dit: